Wat is een cyberverzekering?

cyberverzekering

Simpel gezegd is een cyberverzekering een verzekering die je dekt voor alles wat er mis kan gaan met je professionele data en de bijbehorende vertrouwelijke zaken. Dus als je data verdwijnt door een crash, maar ook als cybercriminelen je data proberen te stelen, kan een verzekering de schade vergoeden. Iedereen die een professionele zaak heeft en vertrouwelijke informatie van klanten nodig heeft om de zaak te runnen, zou een cyberverzekering af moeten sluiten: de gevolgen van het verlies of de diefstal van data kan namelijk enorme gevolgen hebben.

Wat dekt een cyberverzekering?

Net zoals bij elke andere verzekering, is de keus aan jou wat en hoeveel je met een cyberverzekering dekt. Bedenk hoe groot je bedrijf is, wat voor informatie je hebt, hoe gevoelig die is en ook hoeveel omzet je kan verliezen, mocht het ergste gebeuren. Houd daarbij ook in de gaten dat hoe meer informatie je hebt, hoe meer boete je kan krijgen – ja dat kan gebeuren- als je deze informatie onverhoopt laat lekken. Je verzekeringsagent kan je helpen in kaart te brengen wat er voor jouw bedrijf van toepassing is.

Cyberverzekering

Is een cyberverzekering wel nodig?

Een cyberverzekering is een verstandige keuze voor iedereen die met (privacy)gevoelige informatie van doen heeft. Cyberaanvallen lijken misschien niet altijd even gevaarlijk of aanwezig, omdat er niet fysiek of zichtbaar iets gestolen wordt; het is niet te vergelijken met een ingetikte etalageruit bij de juwelier. Maar in feite wordt cybercriminaliteit steeds meer ‘vervangen’ door de zichtbare criminaliteit waar je misschien in eerste instantie aan denkt. Deze vorm van criminaliteit is relatief onzichtbaar, maar is wel degelijk aanwezig.

Een cyberverzekering voor omzetverlies

Het minst technische voorbeeld van de noodzaak van een cyberverzekering is omzetverlies. Als je om wat voor reden dan ook niet meer met je digitale (besturingssystemen) kan werken, moet dat probleem natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Als je een goede professional inschakelt is, dat meestal snel opgelost. Maar in de tussentijd ben je wel verschillende werkuren verloren. Stel dat je drie man in dienst hebt en midden op de dag het systeem wegvalt. Als het probleem drie uur later is opgelost, is dat negen uur aan werk verloren. Dan had je net zo goed iemand een dag vrij kunnen geven… Systeemuitval vertaalt zich al snel naar een hoog omzetverlies. Met een verzekering kan dat verlies worden terugbetaalt.

Hackers en cyberverzekering

Als je website wordt gehackt is een cyberverzekering ook een uitkomst. Zodra er een systeem gehackt is, kan er vanuit jouw naam (of vanuit jouw website) een virusaanval plaatsvinden op andere platformen. Zo kunnen er weer andere systemen worden platgelegd, of er data of geld van anderen worden gestolen. Dan kun je daarvoor worden aangeklaagd. Als het misgaat, dan is een cybermisdaad een vergrijp waar niet meteen een duidelijk begin en eind aan zit. Hierdoor kunnen de gevolgen erg groot zijn. Mocht het jou overkomen, dan kan je afgesloten verzekering de kosten terugbetalen.

Kan ik ook zelf iets doen aan cyberverzekering?

Een cyberverzekering is hoe dan ook toch weer een extra kostenpost. Daarom is het begrijpelijk dat je je afvraagt wat je zelf kan doen om het risico op cybercrime te verminderen en zo jezelf iets meer te verzekeren van een veilige bedrijfsomgeving. Enkele eenvoudige manieren zijn om voor goede, veilige wachtwoorden te kiezen (met minimaal acht tekens, een hoofdletter, cijfer, en een leesteken) en je back-ups goed bij te houden. Neem eens in de maand de tijd om een goede back-up te maken van je gegevens of om te controleren of je automatische back-upsysteem nog goed werkt.

Wat moet ik weten als ik een cyberverzekering af wil sluiten?

Zodra je een inventarisatie gaat maken voor het afsluiten van een cyberverzekering, is het handig als je weet hebt van de grootte van je bedrijf. Hoeveel omzet draai je? Hoeveel en wat voor vertrouwelijke informatie heb je tot je beschikking? Er zijn veel technische zaken die bepalen welk pakket voor jou aantrekkelijk is, maar met deze gegevens zal de verzekeringsagent een
redelijke indicatie kunnen geven wat er bij jou past. Daarna bespreken jullie samen de specifieke mogelijkheden.

Berekening van cyberverzekering

De verzekeringsagent zal bij het afsluiten van een cyberverzekering natuurlijk nog wat extra vragen hebben. Daarom zal hij je nog een vragenlijst geven met elf vragen. Deze vragen bepalen in welke zogenoemde risicoklasseindeling je bedrijf valt. Bij elke andere klasse hoort een ander aanbeloven pakket aan maatregelen. Meestal kan je deze vragenlijst kosteloos nalopen, als een soort vrijblijvende samenstelling van je verzekeringspakket. Uiteraard zullen aan de hand van deze uitslag verschillende opties met je worden besproken.