Asset tracking klinkt misschien als iets heel gespecialiseerds, maar het principe ervan ken je waarschijnlijk wel. In de volksmond staat het ook wel bekend als ‘Track and trace’: een pakketje dat met de post wordt bezorgd krijgt een bepaalde streepjescode met zich mee, waardoor je precies kan zien waar het zich bevindt en dus ook kan inschatten hoe lang het nog duurt voordat het wordt bezorgd. Asset tracking ongeveer hetzelfde, alleen wordt het meer gebruikt in het bedrijfsleven en zijn de manier van werken en de bijbehorende materialen net wat professioneler van aard.
Waarin verschilt asset tracking met track and trace?
Hoewel track and trace en asset tracking wat betreft het concept ongeveer hetzelfde zijn, werkt assettracking beter voor grote bedrijven. In plaats met streepjescodes te werken voor elk afzonderlijk voorwerp of pakketje, wordt er naar een groter geheel gekeken. Denk hierbij aan vrachtwagens, schepen en grote machines. Niet elk afzonderlijk product in een vrachtwagen wordt afzonderlijk gelabeld. In plaats daarvan wordt er een gps op de vrachtwagen zelf geïnstalleerd. Dan heb je de status van alle pakketten in de wagen in een opslag bij elkaar. En zodra de producten zijn afgeleverd, vul je de volgende lading meteen weer in. De gps is de vrachtauto niet uit geweest, dus ook deze nieuwe vracht hoef je niet afzonderlijk te labelen.
Een volledig overzicht met asset tracking
Asset tracking heeft nog een ander groot voordeel. Het is gemaakt op bedrijfsvoering, dus doet het méér dan alleen registreren waar bepaalde dingen zich bevinden. Je kan ook voor een installatie kiezen die registreert hoeveel het betreffende systeem wordt gebruikt. Daarmee heb je dan een soort digitaal logboek voor het onderhoud van de boot, vrachtwagen of machine. Zo kun je bijtijds een onderhoudsbeurt plannen en ben je eventuele panne voor. Dat scheelt op den duur enorm in allerlei geregel.
Asset tracking veelvoudig inzetten
Asset tracking kan je ook een handig overzicht van je beschikbare middelen geven. Als je transportbedrijf een paar honderd vrachtwagens heeft, is het fijn om te weten hoeveel daarvan er
onderweg of in de garage staan. Dan heb je ook meteen een deel van de administratie in een handig overzicht staan. Urenregistratie, en een efficiëntiemeting zijn zo geklaard, voor meerdere voertuigen tegelijk. Ook niet onbelangrijk: het gps trackersysteem is een hele goede manier van diefstalpreventie. Er zal een alarm afgaan op het moment dat er ongewoon veel of op vreemde momenten verplaatsing van assets plaatsvindt.
Communicatie tussen bedrijfsafdelingen met asset tracking
Binnen een groot bedrijf kan asset tracking een uitkomst zijn om veel administratieve rompslomp te besparen. Je kan een tracker zo installeren dat meerdere mensen bevoegd zijn om de gegevens in te zien. Dat scheelt een hoop gedoe. Je hoeft niet langer verschillende memo’s of e-mail berichten naar verschillende afdelingen of personen door te sturen. In plaat daarvan zoekt iedereen op in het systeem op wat hij of zij weten moet. Tel uit je winst wanneer je die tijd niet voor slechts een, maar zo nodig honderden van je assets kan besparen!
Planning met asset tracking
Asset tracking kan een ideaal gereedschap zijn om werkzaamheden van je werknemers in te plannen. Als je kan zien wanneer en hoe vaak bepaalde voertuigen in- en uitrijden, kan je ook een
bepaalde regelmaat bespeuren welke assets je wanneer tot je beschikking hebt. Dat maakt het plannen van de werkroosters een stuk gemakkelijker. Ook zal je niet zo snel in de fout gaan als het gaat om het inschatten van bepaalde beschikbaarheid. Dat hoeft geen nattevingerwerk meer te zijn als de tracking je daar een adequaat beeld van kan geven. Bovendien kan je ook zien met welke activiteiten wanneer worden uitgevoerd.
Asset tracking en zones inbouwen
Als je gebruikt maakt van asset tracking kan je ook zones installeren. Als je weet dat bepaalde voertuigen zich alleen in een bepaalde zone bevinden, dan krijg je meteen een melding op het moment dat deze de vooraf ingestelde zone verlaat. Zo weet je het meteen als een asset op een plek is waar hij niet hoort te zijn. En niet pas na een kwartiertje als je net op dat ongelukkige moment koffiepauze houdt en dan niet meteen op het juiste scherm kijkt.
Asset tracking voor particulieren
Grootschalige asset tracking is vooral voor bedrijven interessant. Maar ook als particulier kan je bezittingen hebben die je extra goed in de gaten wil kunnen houden en beveiligen. Dat is geen probleem: de professionele oplossingen zijn doorgaans ook te installeren bij kleinere goederen. Als je zeker wil zijn van een goede beveiliging van je dierbaarste bezittingen, informeer dan ook naar de mogelijkheden van asset tracking voor een klein(schalige) opdracht. Vrijwel altijd kan een asset tracking bedrijf iets voor je betekenen.