Geniet nu van je eigen tuin

Tuin

Een tuin is toch wel wat veel mensen aan hun huis willen hebben. Het is dat stukje natuur aan huis, waar je even tot rust kunt komen en heerlijk kunt afschakelen na een lange werkdag. Een tuin leg je niet zo maar even aan. Er komen allerhande keuzes om de hoek kijken. Welke materialen ga je bijvoorbeeld gebruiken? Wil je bestrating in de tuin? Welke planten kies je?

Stap een is het tuinontwerp te laten maken

Je kunt niet zomaar beginnen met een tuin aan te leggen. Het is een goed idee om allereerst een tuinontwerp te maken, zodat je goed voor ogen hebt hoe je tuin eruit moet komen te zien en van welke elementen je gebruik gaat maken. Een tuinontwerp wordt gemaakt door een tuinarchitect en hij helpt je met de beschikbare ruimte van je grond zo optimaal mogelijk te benutten.

Tuin bloem

Stap twee is de tuinaanleg

Wanneer je het tuinontwerp goed hebt gekeurd, kan er begonnen worden met de daadwerkelijke tuinaanleg. Het is raadzaam om hier een hoveniersbedrijf voor in te huren. De tuinaanleg begint namelijk met het inmeten van je tuin. Door het inmeten kan de exacte locatie van de losse elementen, zoals het terras, bepaald worden. Na het grondwerk wordt eerst eventuele bestrating geplaatst. Ook wordt in dit proces de tuin afgesloten middels tuinafscheidingen. Als laatste wordt de beplanting in de tuin aangelegd.

Bestaande tuin renoveren

Wanneer je al een tuin hebt en je bent van plan deze te renoveren, dan zul je voor de aanleg van de nieuwe tuin eerst flink wat grondwerk moeten verrichten. Deze werken hebben als doel de oude elementen als de bestrating en oude planten te verwijderen. Wanneer de grondwerken uitgevoerd zijn, zal de hovenier de ondergrond van je tuin voorbereiden op de aanleg van je nieuwe tuin. Denk hierbij aan het plaatsen van het gele zand voor de bestrating of het voorzien van vruchtbare grond voor je nieuwe planten.

De soorten bestrating die mogelijk zijn

Om je tuin te bestraten heb je tegenwoordig meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor koppelstenen of betonbestrating, natuurstenen of waaltjes. Bij de keuze voor bestrating moet je letten op de uitstraling die de bestrating uitdraagt. Deze moet wel enigszins aansluiten op je woning. Tevens heeft iedere bestratingssoort zijn eigen prijskaartje. Koppelstenen kosten bijvoorbeeld tussen de €15 en €25 per vierkante meter, maar waaltjes kosten al gauw €30 á €45 per vierkante meter.

De extra’s in je tuin voor de meerwaarde

Bestrating en planten zijn veelal toch standaard elementen in de tuin. Je kunt bij een ruimer budget echter ook kiezen voor allerhande extra’s in je tuin. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een tuinhuis of een schuur in je tuin te bouwen. De vijver is ook een extra optie in je tuin. Veel mensen kiezen hiervoor, omdat het een meerwaarde aan de tuin geeft. En wat dacht je van een terrasoverkapping, zodat je in alle jaargetijden kunt genieten van je mooie tuin?