Wat is een holistisch leven?

Holisme, een term die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt, maar wat betekent het  eigenlijk? Holisme is een levensovertuiging die zelfs in de wetenschap wordt toegepast, geen zweverig geloof dus. Holisme staat voor, het geheel, en komt van het Griekse woord Holos. Bij een holistisch leven zie je alles als een geheel, alle individuele systemen staan daarbij met elkaar in verbinding. Denk hierbij aan jezelf als persoon, de aarde en de natuur, elk systeem is verbonden met elkaar, wanneer je op deze manier door het leven gaat heb je dus automatisch meer respect voor alles op aarde. Er zijn een aantal basisprincipes in het holisme die hieronder worden uitgelegd. Wil je je na het lezen nog verder verdiepen in holistisch leven, dan kun je terecht bij ZoMa Opleidingen.

Het geheel

De betekenis van holistisch komt dus van het Griekse woord holos dat ‘geheel’ betekent. 

Je kijkt bij, bijvoorbeeld een medische kwaal, niet alleen naar de kwaal op zich maar naar alle facetten van onszelf, fysiek, psychisch, mentaal en ook energetisch. 

De beste versie van jezelf

Holisme geeft je dagelijks toe te passen tools om hiermee je eigen verantwoordelijk over je leven te nemen en de beste versie van jezelf te worden, je gaat aan de slag met al je angsten en blokkades op te lossen. Het is geen makkelijk proces want je zult jezelf een spiegel voor moeten houden, maar het zal je fysiek en mentaal een hoop opleveren. Blijf jezelf onderzoeken, elke dag weer, en je zult zien dat je meer vanuit liefde gaat handelen, de basis van holisme. 

Verder kijken dan goed of fout

Wat gebeurt er in je lichaam als je een rotdag hebt gehad? Je gedachten zijn niet positief en je lichaam reageert hierop. Je spieren zijn gespannen, schouders zitten hoog in de nek, je ademhaling is sneller, je reageert geïrriteerd naar de mensen om je heen en je bent waarschijnlijk moe. Je hele lichaam reageert negatief op die rotdag. Maar wanneer je je meer bewust gaat worden van dit geheel en er op een holistisch wijze naar kijkt, ben je in staat de negativiteit een positieve lading te geven. Ofwel, je kunt gelukkiger en gezonder leven simpelweg door bewustwording. 

Houden van jezelf

Mensen zeggen het vaak, je moet eerst van jezelf houden voordat je de mensen om je heen gelukkig kunt maken. Van jezelf houden betekent dat je jezelf voorop stelt, is dit egoïstisch? Nee, want zolang je in blijft gaan tegen je eigen diepste verlangens en behoeftes, meestal om anderen te pleasen, maak je niemand gelukkig. Wanneer je je eigen pad volgt zul je zien dat jij gelukkig bent en dit uitstraalt op anderen, een holistische levensstijl kan je hierin helpen.

Misschien vind je ook leuk...