Isolatiefolie: makkelijk en effectief isoleren

Isoleren is een belangrijke klus waar steeds meer aandacht aan wordt besteed. Isolatiefolie is een makkelijke manier om ongewenste warmteverlies in je huis tegen te gaan. Door een ruimte goed te isoleren, gaat er minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te stoken om je omgeving comfortabel te houden. Isoleren kan op verschillende plaatsen: in de vloeren, muren, het dak en natuurlijk de ramen. Dat laatste gaat natuurlijk alleen via (drie)dubbel glas, op andere plekken kan er folie worden gebruikt.

Wat maakt een goed isolatiefolie? R-waarde

Net als bijna elk ander product zit er verschil in kwaliteit, zo ook bij isolatiefolie. Een manier waarop dat bij isolatiefolie te meten is, is door te kijken naar de R-waarde en de Rti-waarde. De R-waarde is de waarde van een isolatiemateriaal. Het is geeft een beeld hoe goed het materiaal warmte kan vasthouden. Echter is dat een vertekend beeld, want met deze R wordt niet berekend wanneer het isolatiemateriaal ook daadwerkelijk in aanraking komt met een oppervlakte die warme vast moet houden.

Isolatiefolie

De Rti-waarde van isolatiefolie

Als je een betrouwbare waarde zoekt voor de effectiviteit van je isolatiefolie, kan je het beste kijken naar de Rti-waarde. Dit is als het ware de R waarde in de praktijk. Het staat voor thermische warmteweerstand indicatie. Dit cijfer is gebaseerd op daadwerkelijke testen: hoe lang behoudt het product zijn als het aan bepaalde omstandigheden wordt blootgesteld?
De R waarde en de Rti-waarde worden niet altijd consequent gebruikt. Daardoor ontstaat er nogal eens verwarring over deze cijfers. Als je isolatiefolie wil kopen, vraag dan vooral hoe jij kan lezen wat de kwaliteit van het product daadwerkelijk is.

Het gebruik van isolatiefolie

Isolatiefolie is zeer gebruiksvriendelijk. Het is in vrijwel iedere ruimte aan re brengen, omdat het naar verhouding helemaal niet zo dik is. Schuren, muren, daken, kruipruimten en in de vloer… het past vrijwel overal. Het is namelijk vrij dun, wat het ruimtebesparend maakt. Voor iedere ruimte is een andere soort folie aan te bevelen, maar het principe werkt hetzelfde. Zoals de naam als doet vermoeden, is het een folie, dus je kan het gemakkelijk op maat knippen of snijden met een mes. Daarna kan je het relatief makkelijk monteren: het kan worden vastgelijmd of worden vastgeniet. Hoewel je natuurlijk geen twee linkerhanden hebben, maar iedereen die een beetje van klussen houdt, zou dit klusje zelf moeten kunnen klaren.

Het hele jaar door plezier van isolatiefolie

Isolatiefolie kan in eerste instantie klinken als iets waar je alleen in de winter plezier van hebt. Isoleren wil zeggen dat je de warmte vasthoudt, en dat wil je in de zomer natuurlijk niet. Denk aan een simpel aluminiumfolie. Als je dat in het licht houdt, wordt dat licht teruggekaatst. Hetzelfde idee gaat op voor isolatiefolie in de zomer, alleen is het hier geen licht, maar warmte die wordt teruggekaatst. In de winter wordt de warmte die je wil behouden, in de zomer verdwijnt de hitte die je niet wil. Ideaal!

Isolatiefolie en subsidie

Isolatiefolie is een zeer duurzame en makkelijk toegankelijke manier om energiekosten (en daarmee Co2-uitstoot) te verminderen. Omdat klimaatverandering hoog op de politieke agenda staat, zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Zonnepanelen zijn natuurlijk een goed voorbeeld, maar ook voor dit energiebesparende folie kan je soms wat van je investering terugkrijgen. Doe daar dus zeker navraag naar. Waarom is het een subsidie waard? De meeste producten gaan minimaal tien jaar mee.

Verschillen in isolatiefolie

Er zijn veel verschillen in isolatiefolie. Om te beginnen heb je het in veel verschillende soorten dikten: dun, dik en meerlaags. Je hebt varianten die UV-bestendig zijn en ze worden van uiteenlopende materialen gemaakt, van wol tot en met aluminiumfolie. Bepaalde soorten isoleren niet alleen warmte, maar zorgen er ook voor dat de ruimte wat meer geluid buitenhoudt. Weer andere materialen houden damp tegen. Je ziet dat er voor elk doel en elke ruimte wel een geschikt folie te vinden is. Laat je goed informeren: de isolatie voor je kruipruimte vergt een andere aanpak dan de isolatie van je woonkamer.

Kosten van isolatiefolie

De kosten van isolatiefolie zijn erg verschillend. Natuurlijk ligt het er vooral aan of je al dan geen subsidie ontvangt, dat kan onderaan de streep een hoop verschil uitmaken. Ook het materiaal en de dikte van het folie maakt een verschil. De beste kostenindicatie krijg je als je kijkt naar de prijs per vierkante meter. Voor het relatief eenvoudige spinvliesfolie betaal je minder dan een euro, maar bij meerlaags folie met schapenwol gaat dat eerder richting de twee tientjes.

Misschien vind je ook leuk...