Alles wat je moet weten over boordstof in naaiprojecten

Boordstof is een veelzijdige stof die een belangrijke rol speelt in het naaien en maken van kledingstukken. Maar wat is boordstof precies en waar wordt het voor gebruikt? In deze blog duiken we dieper in op dit interessante materiaal en delen we handige tips voor het gebruik ervan in je naaiprojecten. Boordstof kopen? Lees jezelf goed in voor het kopen van boordstof!

Wat is boordstof?

Boordstof is een speciaal type stof dat vaak wordt gebruikt voor het afwerken van randen en het maken van elastische boorden in kledingstukken. Het wordt meestal gemaakt van een combinatie van katoen en elastaan, wat zorgt voor een goede stretch en flexibiliteit. Door zijn elastische eigenschappen is boordstof ideaal voor het maken van boorden rond de hals, mouwen, en enkels van kledingstukken zoals T-shirts, truien, leggings en pyjama’s.

Eigenschappen van boordstof

  • Rekbaarheid: Boordstof staat bekend om zijn rekbaarheid, waardoor het perfect is voor het maken van elastische boorden die goed meebewegen met het lichaam.
  • Comfortabel: Dankzij het gebruik van katoen voelt boordstof zacht aan op de huid en is het comfortabel om te dragen.
  • Gemakkelijk te verwerken: Boordstof is gemakkelijk te naaien met een gewone naaimachine en kan worden gebruikt voor zowel zelfgemaakte kleding als voor het repareren of aanpassen van bestaande kledingstukken.

Toepassingen van boordstof

Boordstof kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen in naaiprojecten, waaronder:

  • Boorden: Het meest gebruikelijke gebruik van boordstof is voor het maken van boorden rond de hals, mouwen, en enkels van kledingstukken.
  • Taillebanden en manchetten: Boordstof kan ook worden gebruikt voor het maken van elastische taillebanden en manchetten voor broeken, rokken en jassen.
  • Afwerking van kledingstukken: Naast boorden kan boordstof ook worden gebruikt voor het afwerken van naden en randen, waardoor je kledingstukken een professionele uitstraling krijgen.

Tips voor het werken met boordstof

  • Gebruik de juiste naald: Gebruik een stretchnaald of een naald met een kleine dikte om door de boordstof te naaien zonder deze te beschadigen.
  • Strek de stof tijdens het naaien: Om te voorkomen dat de boordstof gaat lubberen, is het belangrijk om de stof lichtjes uit te rekken terwijl je hem naait.
  • Kies de juiste lengte: Zorg ervoor dat de lengte van de boordstof overeenkomt met de omtrek van het kledingstuk waarvoor je hem gebruikt, zodat de boord mooi aansluit zonder te strak of te los te zitten.

Conclusie

Boordstof is een veelzijdig en nuttig materiaal dat een belangrijke rol speelt in het naaien en maken van kledingstukken. Met zijn rekbaarheid, comfort en gemakkelijke verwerking is het een onmisbaar onderdeel van elke naai-uitrusting. Of je nu boorden wilt maken voor een T-shirt of een elastische tailleband voor een broek, met boordstof kun je je creativiteit de vrije loop laten en prachtige kledingstukken maken die perfect passen en comfortabel zijn om te dragen.

Misschien vind je ook leuk...