Samenwerken met een particulier recherchebureau: Hoe gaat dat in zijn werk?

Benieuwd naar wat een particulier recherchebureau voor jou kan betekenen? Vaak zijn er veel vragen over wat een particulier recherchebureau nu eigenlijk allemaal mag doen, of ze samenwerken met de politie en of alles wat ze doen legaal is. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven, want iedere zaak en ieder recherchebureau is anders. Toch zijn er bepaalde kaders waarin privédetectives dienen te werken om in opdracht van een persoon of organisatie onderzoek te doen. In dit artikel leggen we uit wat een privédetective nu eigenlijk doet en waarvoor hij ingezet kan worden.

Wat is een privédetective precies?

Veel mensen hebben een bepaald beeld van een privédetective, vaak gevormd door Hollywood blockbusters. Een privédetective heeft vaak bij de politie of als militair gewerkt. Deze vaardigheden komen goed van pas voor een privédetective. Een privédetective werkt vaak alleen en kan zowel particulier als zakelijk ingehuurd worden. Iemand die bij een particulier recherchebureau werkt is als burger detective. Hij werkt dus niet als overheidsdienaar. Een privédetective werkt zowel in het civiele recht als het strafrecht en kan daar een speciale positie innemen ten opzichte van een normale detective, rechercheur of politieagent.

Particulier Recherchebureau

Waarvoor kan ik een privédetective inhuren?

Wil je een vermist persoon opzoeken waarvan de politie de zaak al gesloten heeft? Of heb je een vermoeden dat je partner vreemdgaat en wil je die persoon laten onderzoeken? Dan is het verstandig om een particulier recherchebureau in te schakelen. De politie heeft hier namelijk vanwege tijdsdruk vaak geen tijd meer voor. Zeker wanneer je zelf geen tijd, genoeg geld en een groot belang bij het onderzoek hebt kan een privédetective de oplossing kan zijn. Het grote voordeel van een privédetective tijdens een onderzoek is dat hij vaak erg inventief en ervaren is. De privédetective zal zich volledig op de zaak richten en ervoor zorgen dat iedere klant zo goed mogelijk geholpen wordt. Een ander voordeel is dat een privédetective een onbekend iemand is, erg handig als er onderzoek gedaan wordt naar iemand die je persoonlijk kent.

Legaal werk

Een particulier recherchebureau dient aan bepaalde wettelijke eisen te voldoen om legaal te werken. Deze eisen kun je in de Wet en aanverwante Regeling Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus terugvinden. Hierin staat bijvoorbeeld dat er verplicht een privacy gedragscode vastgesteld moet worden. Daarnaast dient het bureau natuurlijk ook binnen de wettelijke regelgeving te werken. De verschillende eisen waar een recherchebureau zich aan moet houden zorgen ervoor dat er geen gevoelige informatie openbaar wordt en dat de privacy van burgers en rechtspersonen beschermd wordt.

Beroepsmatige geheimhoudingsplicht

Een privédetective zorgt ervoor dat er zorgvuldig en discreet met alle gegevens omgegaan wordt, net als de identiteit van de opdrachtgever. Daarnaast moet een particulier recherchebureau net als een ambtenaar, huisarts of ander beroep dat met gevoelige informatie werkt voldoen aan een beroepsmatige geheimhoudingsplicht. Uitzonderingen hierop zijn situaties waarin de politie ingeschakeld moet worden, bijvoorbeeld bij sprake van wettelijke getuigplicht of als er gegevens te maken hebben met een strafbaar feit. Hier houdt de bevoegdheid van een particulier recherchebureau namelijk op.